Marängtårta deluxe
Marängbottnar (3 st)
10 äggvitor
5 dl socker
7 dl rice krispies eller vårgårda ris
Äggkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 gram smör, rumstemperatur
1 tsk vaniljsocker
Chokladkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör, rumstemperatur
100 g Marabous mjölkchoklad
Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Klä tre långpannor med bakpapper. Rita på baksidan av pappret en ring som är ca 26 cm i diameter. Smöra gärna bakplåtspappret med flytande smör.
Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten i ringarna på de tre plåtarna och grädda i ca 70 minuter. Dra bort bakplåtspappret när bottnarna svalnat något.
Sjud äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på medelstark värme. Rör hela tiden tills den tjocknar, ta då av kastrullen från värmen och häll över den i en bunke (sila för att få bort ev klumpar om äggen hunnit koagulera). Tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills smöret smält. Låt svalna i kyl tills den tjocknar något.
Gör chokladkrämen på samma sätt. Mjölkchokladen finhackas och rörs ner tillsammans med smöret. Låt svalna i kyl en liten stund.
Jag brukar göra marängbottnarna och krämerna kvällen innan.
Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut chokladkrämen och lägg pö nästa marängbotten. Bred ut äggkrämen och lägg på den sista marängbotten. Låt tårta dra i kylen några timmar.
Kommentarer
Skicka en kommentar