Jordgubbsfrossa
Kunde inte låta bli att beställa en låda med 15 liter svenska jordgubbar när en lokal ica-handlare hade det som beställningsvara nu i helgen för endast 499 kr.
Hämtade ut den direkt efter jobb idag och hem och sätta igen och göra godsaker. Att det var supergoda jordgubbar gjorde att en halv liter lätt försvann i magen när jag bara skulle provsmaka.
Ikväll blev det 1 liter jordgubbscurd, älskar curd i allas dess smaker att ha på scones, i småkakor eller i desserter. 5 liter jordgubbskompott, finns det något godare än hemmagjord jordgubbskompott till t.ex. pannkakor året om, eller till mandelmusslorna till julfikan? Blev även att jag gjorde ihop jordgubbssnaps som ska serveras på midsommarafton.
Givetvis blev dagens kvällsfika jordgubbar med glass. De sista 6 liter jordgubbar fick åka ner i frysen, kan bli gott till smoothie eller som isbitar i en god sommarbål.
Recept på jordgubbscurd 5 dl
500 g jordgubbar
2 dl strösocker
4 ägg
2 msk maizena
50 g smör
Mixa gärna jordgubbarna till en puré, blanda ihop purén med strösocker, ägg och maizena. Låt de sjuda och vispa tills det har tjocknat. Ta av kastrullen från plattan och vispa i smöret. Vill du precis som jag ha en slät curd, sila den innan du häller upp den i burkar.
Recept jordgubbskompott 6 dl
500 g jordgubbar
1/2 dl vatten
500 g syltsocker med pektin
1 vaniljstång
Skölj och rensa jordgubbarna, skär dem i mindre bitar, lägg dem i en tjockbottnad kastrull och blanda i vatten och syltsockret. Skär vaniljstången och skrapa ut fröna och blanda ner dem i grytan. Låt puttra i 5 minuter. Häll över kompotten i burkar.
Jordgubbssnaps 1 liter
500 g jordgubbar
1 liter brännvin
1 tsk florsocker
Rensa och skölj jordgubbarna, skär dem i bitar lägg dem i en stor glasburk med lock, jag hade ingen hemma utan fick dela upp det i två flaskor. Häll över brännvinet och låt det dra i fyra dagar. Sila ifrån jordgubbarna och filtrera det genom ett kaffefilter, Tillsätt florsockret.
Kommentarer
Skicka en kommentar