torsdag 3 november 2022

Recept Lyxfrukost

 Lyxfrukost med hembakade scones, egengjord apelsin och saffransmarmelad, chokladpulver och pepparkakskrydda




Finns det något godare än det man gör själv? Ja, självklart finns det men oftast är det godare det man gör själv.

Idag vaknade jag tidigt och kunde absolut inte somna om så det var bara att gå upp.  Efter en snabb runda med hunden runt kvarteret satte jag igång att baka scones. Nu i juletid älskar jag saffransscones men det går inte så väl hem hos övriga i familjen här så det blev vanliga scones. 

Nybakade scones med apelsin och saffransmarmelad, himmelsk så gott. Varm choklad på egengjord chokladpulver och fil med hemmagjord pepparkakskrydda. 


Recept

Apelsin och saffransmarmelad 

1 kg apelsiner
6 dl syltsocker
1 g saffran 

Borsta apelsinerna noga i varmt vatten
Skär bort ändbitarna och dela apelsinerna på mitte.
Skär halvorna i riktigt tunna skivor med skalet på.
Ta bort ev. kärnor
Mixa 2/3 av apelsinerna till ett grovt hack i en matberedare 

Lägg alla apelsiner, både det grova hacket och resterande 1/3 av apelsinerna i en tjockbottnad kastrull. Häll på socker och saffran och låt puttra till apelsinen är mjuk, ca 30 min. Rör om då och då.
Häll upp i rengjorda glasburkar lägg på locket direkt och ställ dem svalt. 


Pepparkakskrydda        

4 msk malen kanel
2 msk malen ingefära 
2 msk malen kardemumma 
4 tsk malen kryddnejlika 
Ev. 2 krm kryddpeppar 
                                                                                                                                                                  Blanda alla ingredienserna ordentligt
och häll upp i små burkar.  

                      

Chokladpulver 

200 g Marabou mjölkchoklad 
1/2 msk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 dl kakao                                                                                                                                            

Dela mjölkchokladen i bitar och lägg alla ingredienserna i en mixer och mixa till ett slät pulver

3 msk pulver till 2 dl mjölk, jag tar gärna nu vid juletid även 1 tsk pepparkakskrydda i.


Scones 2 st

8 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 krm salt
100 g smör
3 dl mjölk


Sätt ugnen på 250 grader

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, finfördela smör i mjölblandningen.
Tillsätt mjölk och rör snabbt ihop till kladdig deg. 

Klicka ut 2 kakor på bakplåtspapperb eller mjölad plåt. Skär ett kryss i varje kaka och nagga lite med gaffel.
Grädda mitt i ugnen 12-15 minuter. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Veckans Julgäst vecka 51

  Veckans Julgäst, varje onsdag fram till jul bjuds ett julkonto på Instagram in på att svara på fem frågor Denna veckans gäst är Hanna som ...