torsdag 5 maj 2022

Majas Cottage höst & julmys

 Varje år såhär i början av maj är det alltid som en liten julafton när Majas Cottage släpper sin nästa kollektion med allt mys som har med höst och jul. 

Mannen min suckar tungt varje höst när sakerna jag har beställt trillar in här. I år gav han mig köpförbud i två år men jag har faktiskt sålt av lite av mina saker som bara står och samlar damn i skåpen samt jag tryckte lite på mannens ömma punkt och gav honom samma ultimatum när det gäller hans leksak i garaget. 

I sommar tänker jag dessutom har garageloppis och sälja bort en hel del saker som inte används. 

För den som älskar vita tomtar och änglar i porslin finns det i årets kollektion en hel del att välja på. 

Här nedan kan du se bilder på mina favoriter ur årets kollektion. Vad jag beställde får ni se senare i höst. 













Länk till julkollektionen hittar du här https://webbshop.majascottage.com/category.html/jul

torsdag 14 april 2022

Recept Flädercurd

 


Recept Flädeecurd

1,5 dl flädersaft-koncentrerad

0,5 dl strösocker

2 ägg

75 g smör


Blanda flädersaft, strösocker och ägg i en skål, vispa under vattenbad (jag brukar använda rostfri skål som jag sätter i en kastrull med  sjudande vatten) tills curden har tjocknat ca 3 min. 

Ta skålen åt sidan och vispa ner smöret i små bitar. 

Häll upp curden i en skål, ställ den i kylen för att stelna. Därefter häller jag curden i en burk. Curden håller 1 vecka i svalt förvar. 

Flädercurd brukar jag använda på scones eller som fyllning i kakor. 

fredag 18 februari 2022

Dekorband My Holly Decco

Alltså hur glad blir man inte av alla dekorband man kan köpa från My Holly Decco.

Så mycket färgglada band och man får en stor beslutsångest. 
Förra året var jag lite sent ute att beställa mina dekorband med påskmotiv så en hel del av de jag ville ha var slut. I år har jag förhoppningsvis vara ute i tid så att de jag till slut bestämde mig för finns kvar. 

Vad sägs om dessa till påsk, som dekoration på till urnan med påskriset och till påskdukningen?









Blev lite handlat till vår 24 bröllopsdag i maj 



I år blir jag och några till här i tjejligan 50 år och det tänker vi fira i sommar med en tjejmiddag och det här vackra rosa bandet passar perfekt till bordsdukningen då.



Bilder från My Holly Decco

måndag 31 januari 2022

Rulltårta med chokladkräm

 En mjuk kaka som jag älskar baka när man har kort med tid men ändå vill bjuda på hembakat är rulltårta. Enkel att baka och det finns flera olika fyllningar man kan ha i. 

Nu ikväll blev det en rulltårta med chokladkräm. Chokladkrämen var egentligen gjord till en annan kaka jag hade tänkt baka imorgon men passade perfekt nu ikväll till dagens rulltårta.

Recept rulltårta

6 ägg

3 dl strösocker 

3 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg och strösocker poröst. Blanda vetemjöl och bakpulver och vispa försiktigt ner det i äggsmeten. Vispa till smeten är jämn och fin.

Lägg bakplåtspapper i en långpanna och häll över smeten. Bred ut smeten jämt. Grädda mitt i ugnen 7-8 min. Låt kakan svalna innan du strör över lite strösocker och vänder på kakan. 

Chokladkrämen 

200 g rumsvarmt smör

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

3 msk kakao

2 äggulor 

Vispa smör och florsocker till en jämn smet, häll i vaniljsocker och kakao, vispa smeten jämn, vispa sist i äggulorna och vispa till smeten känns jämn och smidig att bre ut. 

Bred ut chokladkrämen på rulltårtan och rulla ihop kakan.

  



lördag 22 januari 2022

Bakning i karantänbubblan

 Inte alls kul att sitta i karantän, känner mig inte alls sjuk har bara varit lite snuvig. Inväntar provsvar. I all tråkighet har jag storstädat gamla lådor och hittade en receptbok jag fick när jag flyttade hemifrån för 31 år sedan. Där fanns mina två favoritrecept jag ofta bakade då, vaniljkrämbullar och äpplemuffins. Var bara tvungen att testa dem idag.



Recept äpplemuffins 15 st

Muffinssmeten

50 g smör

1 dl vatten

2 dl strösocker 

4 dl vetemjöl 

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

2 ägg


Fyllning

2 äpple

1/2 dl strösocker 

1 msk malen kalen



Sätt ugnen på 200 grader

Smält smöret på låg värme, tillsätt vattnet. Vispa ägg och strösockret poröst. Blanda vete mjöl, bakpulver och vaniljsockret. Varva ner mjölblandningen och smörblandningen i äggsmeten och vispa till en jämn och fin smet. 

Skala äpplena och dela dem i mindre bitar. Blanda ihop strösocker och kanel i en skål, lägg i äppelbitarna och blanda väl. 

Lägg i lite smet i varje muffinsform, lägg sedan ca en matsked med tärnade äppelbitar ovanpå. Avsluta med en klick smet ovanpå äppelbitarna. 

Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter. 

Pudra gärna på lite florsocker 









lördag 8 januari 2022

Marängtårta deluxe



Recept 12-14 bitar

Marängbottnar (3 st)
10 äggvitor
5 dl socker
7 dl rice krispies eller vårgårda ris 

Äggkräm
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 gram smör, rumstemperatur
1 tsk vaniljsocker

Chokladkräm 
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
100 g smör, rumstemperatur
100 g Marabous mjölkchoklad 

Sätt ugnen på 120 grader (varmluft). Klä tre långpannor med bakpapper. Rita på baksidan av pappret en ring som är ca 26 cm i diameter. Smöra gärna bakplåtspappret med flytande smör.

Vispa äggvitor till ett skum. Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt. Vänd ner rice krispies. Bred ut smeten i ringarna på de tre plåtarna och grädda i ca 70 minuter. Dra bort bakplåtspappret när bottnarna svalnat något.

Sjud äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull på medelstark värme. Rör hela tiden tills den tjocknar, ta då av kastrullen från värmen och häll över den i en bunke (sila för att få bort ev klumpar om äggen hunnit koagulera). Tillsätt vaniljsocker och smör och rör tills smöret smält. Låt svalna i kyl tills den tjocknar något.

Gör chokladkrämen på samma sätt. Mjölkchokladen finhackas och rörs ner tillsammans med smöret. Låt svalna i kyl en liten stund.

Jag brukar göra marängbottnarna och krämerna kvällen innan.

Lägg en marängbotten på ett tårtfat. Bred ut chokladkrämen och lägg pö nästa marängbotten. Bred ut äggkrämen och lägg på den sista marängbotten. Låt tårta dra i kylen några timmar.


söndag 14 november 2021

Bak till mellansonens kväll med nära och kära



 Kommit in i tuff period där jag vill så mycket men orken finns inte. Denna gången var det verkligen en envis förkylning, där rethostan på natten fortfarande finns kvar och tröttheten. Hade tänkt börja pynta denna helgen men nu är det söndag em och det enda som hänt är att allt halloween är nedpackat och några lådor med julpynt har kommit in från förrådet. 

Nåja, nu till dagens äventyr. Upp i morse och satte igång med dagens bak till kvällens kalas. Mellansonen fyller år på onsdag men vi firar honom ikväll inom bara familjen. Efter hans önskemål blev det bakat saffransgrottor med salmbärssylt och minicipcakes med dumlefluff. Mannen min kläcker ur sig käckt, är nog enda gången jag har gått på kalas och ska ha kakor med mig. Ja, vad gör inte en mamma när sonen frågar snällt och vet att jag gärna bakar och han hjälper mig med andra saker jag behöver hjälp med. 



Recept saffransgrottor med salmbärssylt (30st)

200 gram smör

1 dl socker

4,5 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

1 påse saffran


Vispa ihop smör, socker och saffran poröst. Tillsätt mjölet, vaniljsockret och bakpulvret. Blanda ihop till en smidig deg. Låt vila i kyl i 30 minuter. 

Dela degen i två delar och rulla till avlånga rullar. Dela varje rulle i 15 bitar och rulla varje bit till en boll. Placera småbrödsformar på en plåt och lägg en boll i varje form. Gör en grop i varje boll med hjälp av tummen och klicka i lite salmbärssylt. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i 12 min. 



Recept minicupcakes med dumlefluff ( 30 st)

Muffins

2 ägg

50 gram smör

2 dl socker

2,75!dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

1 dl vatten

Smält smöret och tillsätt vattnet. Vispa ihop ägg och socker poröst. Blanda ihop i en bunke vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Varva ner smörblandningen och mjölblandningen försiktigt i äggsmeten och vispa ihop till en jämn smet. 

Placera ut minimuffinsformar på bakplåt och häll i lite smet i varje form. Grädda mitt i ugnen i 209 grader i 12-14 minuter. 

Dumlefluff

3 dl vispgrädde 

200 gram dumlekolor (ca 22st)

Häll grädden i en kastrull och lägg i kolorna. Värm upp och rör ut kolorna så att de smälts. Grädden får inte koka. 

Låt gärna grädden står i kylen över natten. Vispa sedan till ett fluffigt fluff. 





Veckans Julgäst vecka 51

  Veckans Julgäst, varje onsdag fram till jul bjuds ett julkonto på Instagram in på att svara på fem frågor Denna veckans gäst är Hanna som ...